Spark - The Classical Band
Zondagmiddag 16 oktober
Grote Kerk Groede
15:00 uur € 20
‘BACH-BERIO-BEATLES’

"Chamber music at the highest artistic level and right at the cutting edge" - Frankfurter Allgemeine Zeitung

"You won't find a cooler combination of glamour and cantilenas" - Der Tagesspiegel

"A first class band" - Die Welt

Vijf klassiek hooggeschoolde musici met de uitstraling van een rockband en een oneindige variëteit aan instrumenten. Dat is SPARK, The Classical Band.
Deze jonge Duitse topformatie behoort tot de snelrijzende sterensembles in het internationale circuit en is inmiddels een fenomeen in eigen land: virtuoos, sensationeel en spraakmakend. Met een enorme rijkdom aan klanken slaan ze bruggen tussen verschillende muziekstijlen en laten ze bijzondere interacties ontstaan. Een verpletterende ervaring die je een keer moet hebben meegemaakt. Dit avontuurlijke vijftal heeft zich in korte tijd van een verrassend fris kamermuziek ensemble ontwikkeld tot een van de meest veelbelovende Duitse muziek exportproducten. Waar ze ook spelen, deze muzikale pioniers hebben het publiek en de critici aan hun voeten.

Hun muzikale vonken zijn niet te stoppen en vormen compromisloze, onweerstaanbaar charmante en gepassioneerde uitvoeringen. Met een combinatie van een gezonde voorliefde voor provocatie en een niet te onderdrukken energie, heeft Spark inmiddels diverse gerenommeerde podia in Europa veroverd, zoals het Wiener Konzerthaus, Konzerthaus Berlin, Gran Teatre del Liceu in Barcelona, National Concert Hall Taipei, Schieswig-Hoistein Musik Festival en het Beethovenfest Bonn.....
In 2015 debuteerde Spark in het Concertgebouw Amsterdam.

Line up
Andrea Ritter (blokfluit)
Christian Fritz (piano)
Daniel Koschitzki (blokfluit, melodica)
Stefan Balazsovics (viool, altviool)
Victor Plumettaz (cello)


Programma
BACH – BERIO – BEATLES  
A tribute to musical heroes

Het ECHO-Klassik-winnende ensemble Spark brengt drie iconen van de Westerse muziek samen:
Johann Sebastian Bach, als de grondlegger van de klassieke kunstmuziek,
Luciano Berio, als een 20ste-eeuwse componist
de Beatles, als titanen van de popmuziek.
 
Anders dan het klankuniversum van deze 3 componisten op het eerste gezicht lijkt, wordt ze verenigd door hun visionaire geest, door de uitdrukking van subtiele zinnelijkheid en hun aura van constante nieuwsgierigheid.
En nét dat is preciés wat de aantrekkingskracht vormt voor de muzikanten van Spark.

Ze bewegen met grote virtuositeit tussen het contrapunt van Bach, de grote Beatles-hits en de avantgarde-timbres van Berio. Daarbij onthullen ze zowel voor zichzelf als voor hun publiek een gestage stroom aan nieuwe geluiden en soundscapes, dat het vertrouwde verbindt met het nieuwe contrasterende. Spark opent een actuele dialoog tussen barok en modern, zeg maar. Ze leggen spannende sets neer en stellen innovatieve collages samen om uit te drukken dat alles een beetje Bach bevat, dat Berio ergens in de Beatles is begraven en omgekeerd, en dat de geest van Berio en de Beatles in Bach immanent aanwezig is.
Als een vanzelfsprekendheid plukt en mixt Spark vrolijk alle compartimenten, doorbreken ze onnodige grenzen met gepassioneerde toewijding.

Sterke muziek van Bach, Berio en de Beatles viert hoogtij!