Brussels Philharmonic 

Vrijdag 2 oktober 2015
Sluis, R.-K. Kerk

Openingsconcert
o.l.v. CONRAD VAN ALPHEN en 
met soliste MARIAM BATSASHVILI
BRUSSELS PHILHARMONIC werd in 1935 opgericht door de Belgische openbare omroep en concerteerde in de loop van zijn bestaan met internationale topdirigenten en -solisten. Het orkest heeft een uitstekende reputatie voor het creëren van nieuwe composities, en werkte samen met wereldvermaarde componisten. Studio 4, is de uitvalbasis voor concerten in Brussel, Vlaanderen en Europa. We verwelkomen dit orkest graag ook in Zeeuws-Vlaanderen.
De feestelijke opening van de 27e Festivaleditie staat onder leiding van CONRAD VAN ALPHEN, vriend en ‘conductor in residence’ van het Festival van Zeeuwsch-Vlaanderen. Conrad reist heel de wereld over met zijn vaste orkest ‘Sinfonia Rotterdam’ of als veel gevraagd gastdirigent van gerenommeerde internationale orkesten. Maar jaarlijks maakt hij ruimte vrij in zijn drukke agenda om zijn enthousiaste bijdrage te leveren in uw festival en…met een mooi openingsprogramma o.a.
‘Finlandia’ van Jean Sibelius is een symfonisch gedicht en lofzang op de Finse natuur, met zijn uitgestrekte bossen en duizenden meren. De Finnen hebben deze glorieuze muzikale verheerlijking van hun land terecht tot hun nationale hymne gebombardeerd. Maar werd ook een wereldsucces wat u zal meevoeren in z’n schoonheid. 
Dit geldt zeker ook voor Antonín Dvorak, Symfonie nr. 9 ‘Uit de Nieuwe Wereld’ een meeslepend mooie symfonie waarin zijn verblijf in Amerika tot uiting komt, Boheems is blijven klinken met onmiskenbare sporen van de Slavische melancholie. Hartverwarmende melodieën, dromerige overpeinzingen gaan vooraf aan een spetterende finale.
Tussen deze twee symfonieën slaan we een muzikale brug met het romantisch Pianoconcert nr. 2 van Camille Saint-Saëns uitgevoerd door MARIAM BATSASHVILI (1993, Georgië) 
Batsashvili behaalde prijzen op vele wedstrijden waaronder:
1e prijs: Internationaal Franz Liszt Competition for Young Pianists in Weimar (2011)
2e prijs: op Maria Herrero International Piano Competition in Granada (2012) 
1e prijs: op het 10e Internationaal Franz Liszt Piano Competition in Utrecht (2014) 
‘’Winnares Batsashvili maakt van elke zin iets bijzonders’’ kopte NRC Handelsblad na haar overwinning in Utrecht. De Internationale Persjury noemde haar een ‘’complete artist’’ met een ‘’weergaloos toucher’’ en vol ‘’oprechte emotie’’.
Batsashvili concerteerde en soleerde in Duitsland ,Spanje, Italië, Israël, Zuid-Afrika en in het Amsterdam Concertgebouw. Momenteel bezig met een tournee door 24 landen en zal haar opwachting maken op festivals zoals Beethovenfest Bonn, Pianofortissimo Festival Bologna, Delft Chamber Music Festival ,Festival van Zeeuwsch-Vlaanderen en vele andere.  
Met het Festivalthema 2015: ‘’De Verbeelding’’ geven we ruimte aan andere kunstvormen die tot uiting komen op de concertlocaties en; opteren we artistieke interpretaties op het concertprogramma.